How to Dress

Er zijn verschillende dresscodes verbonden aan een pak. Een pak zorgt voor een unieke en elegante uitstraling, waarbij natuurlijk enig detail komt kijken. Een strakke look is een absolute must voor een passend kostuum. Hier zijn de regels waaraan je je moet houden:

 

  1. De onderste knoop van het gilet en het jasje moeten open zijn.

In de 19e eeuw ontstond er in het Britse koninklijke huis een probleem. Koning Edward VII was een echte levensgenieter. Een stevig ontbijt, een diner van 12 gangen en de nodige sigaretten en sigaren konden niet in zijn leven missen. Dit zorgde er echter voor dat koning Edward zijn gilet niet dicht kon dragen. Om toch aan de kledingstijl te voldoen, besloot koning Edward de onderste knoop van het gilet open te dragen. Vervolgens werd het jasje onderdeel van een kostuum. Koning Edward wilde de oude kledingstijl behouden en droeg dus ook de onderste knoop van het jasje open. De reden hiervoor was dat dit beter was voor het paardrijden. Aangezien het Britse imperium destijds het grootste was, volgde de High Society uit respect de kledingstijl van Koning Charles. Door de omvang van dit imperium had dit niet alleen landelijke invloed, maar werd deze kledingstijl wereldwijd aangehouden.

 

  1. De mouw van het overhemd moet een beetje onder het jasje uitkomen.

Het jasje wordt aangepast aan de lengte van het overhemd. Het overhemd moet namelijk 2 centimeter onder het colbert uitkomen, zodat er ruimte is om manchetknopen onder het colbert te dragen. Ook geeft het kleine contrast dat het overhemd biedt, een extra detail aan het totale kostuum, wat er nog stijlvoller uitziet.

 

  1. Riem en schoenen moeten dezelfde kleur hebben.

Hoewel een pak uniek is en er geëxperimenteerd kan worden met kleur, is het aan te raden de riem en schoenen dezelfde kleur te geven voor het beste resultaat. Dit geeft de mogelijkheid om schoenen in een andere kleur te dragen dan het kostuum zelf.

 

  1. De stropdas donkerder dan het overhemd
    De regel dat een stropdas altijd donkerder moet zijn dan het overhemd heeft te maken met esthetiek, contrast en het creëren van een gebalanceerde en aangename uitstraling. Deze regel is diepgeworteld in de wereld van mode en wordt vaak beschouwd als een basisprincipe van goede smaak. Het zorgt voor een visueel contrast dat een gebalanceerde en aangename uitstraling heeft. Aangezien de stropdas dan donkerder is zal hier dus ook meer nadruk op liggen. Dit is vaak belangrijk bij een formele gelegenheid waarbij je klasse en formaliteit wil uitstralen.

 

  1. De pantalon moet net iets over de schoen komen

Het idee dat een pantalon net iets over de schoen moet vallen, heeft te maken met esthetiek, proportie en een gevoel van verfijning. Deze richtlijn komt voort uit de traditie van herenmode en draagt bij aan een elegante uitstraling. Het zorgt voor een rustige overgang van de broek naar de schoen. Dit brengt een stuk meer rust in het silhouet.  Ook zorgt het dat de sok wordt verborgen. Dit draagt bij aan professionaliteit en de zakelijkheid van formele kleding. Alhoewel de mode steeds verandert en er enige andere opties zijn betreffende de pantalon van de broek, is dit toch de standaard richtlijn waar de herenmode zich aan houdt.